Laadbakken sinds 1880

1880
In Montfoort wordt de “Eerste Nederlandsche Houten Wielen Fabriek H.J. Van Rooyen en Zn” opgericht. Naast de productie van houten wielen werden meerdere houtwaren geproduceerd waaronder houten hakblokken o.a. voor slagerijen.

De productie ontwikkelde zich verder via koetsjes naar cabines (carrosserieën) en laadbakken voor vrachtwagens. In een latere periode werden touringcars gefabriceerd, een zeer goed en graag gezien product. De naam werd gewijzigd in “Van Rooijen Carrosseriefabriek”. Als laatste wapenfeit werd de (touringcar) Odyssee ontwikkeld en gebouwd.

1982
Het bedrijf wordt overgenomen door Den Oudsten Bussenfabriek uit Woerden. Een bekende streekbussenfabriek die in Montfoort touringcars wilde ontwikkelen en bouwen. Door de kleinschaligheid is dit nooit een groot succes geworden.

1988
Omvorming naar een modificatiebedrijf voor lichte bedrijfswagens onder de naam Den Oudsten Specials. De modificaties bestonden onder meer uit: dubbelcabines, de zogenaamde aannemersuitvoeringen, verhoogde polyester daken, inrichtingen en betimmeringen van laadruimtes.

CityBOX is geboren

1989
De eerste gesloten, geheel complete, carrosserie verliet de fabriek. Door carrosseriebouwers in zeer korte tijd op het chassis te monteren. Een geheel nieuw concept in de carrosseriewereld met de productnaam “cityBOX” was geboren! De slogan was indertijd: “Vandaag kopen, morgen rijden”. Het basisconcept dat toen is neergelegd, geldt in grote lijnen nu nog steeds. In het eerste productiejaar werden 400 exemplaren afgeleverd bij de dealers.

1996
Na een management buy-out werd het bedrijf cityBOX opgericht. Onder de naam “New Generation” werd het marktaandeel flink uitgebreid (ruim 25% in 1998) en de export opgevoerd. Uniek in die tijd was de lange garantieperiode van maar liefst 3 jaar!

Roerige tijden braken aan in de periode van 2001 tot 2004. Na verschillende overnames heeft CITYBOX in 2004, na een doortstart in 2003, weer een solide basis.

Sterke groei sinds 2003

2003

Sinds 2003 zijn er nieuwe formules bijgekomen. Eén van die formules, betreft de “Turn Key” levering van gesloten laadbakken op voertuigen aan importeurs zoals Iveco Nederland, Pon’s Automobielhandel, General Motors, Mitsubishi Motor Sales Nederland en Renault Trucks Nederland.

Vanaf de bestelling door de importeur verzorgt CITYBOX via haar dealernetwerk het hele traject tot en met de aflevering bij de bedrijfswagendealer. Daarmee versterken de carrosseriebouwers hun relatie met de bedrijfswagendealers en verzekeren de bedrijfswagendealers zich van goede service en onderhoud.

2008

Vanaf 2008 heeft cityBOX op een nieuwe locatie haar productiefaciliteiten uitgebreid. Door deze verhuizing is een logistiek voordeel gerealiseerd, waardoor het productieproces efficiënter en milieuvriendelijker verloopt.

2017
Op de IAA in Hannover wordt in 2017 voor het eerst het Nieuwe Model cityBOX, de New Line genaamd, getoond aan het Europese publiek. Een revolutionaire koffer, welke geheel vervaardigd is uit aluminium en een nieuw tijdperk in kofferaufbauten aankondigt. Eind 2017 worden de eerste koffers volgens het nieuw concept geleverd en medio 2019 bestaat ruim de helft van het aantal geleverde boxen uit het nieuwe model. Beide modellen, zowel de New Generation als de New Line worden parallel aan elkaar geproduceerd.

2019
Eind 2019 bestaat het product cityBOX alweer 30 jaar. In die periode heeft het product een status op zich verworden in de Benelux en is het reeds jaren de marktleider in gesloten laadbakken. Gedurende het jaar 2020 zal dit uitgebreid gevierd worden. Ter ere van dit jubileum voert cityBOX een jaar lang een speciaal en feestelijk logo in plaats van het officiële logo.